1918  - Biserica noastra in 1918.
1925 - Fondatori
1925 - Fondatori
1925 - Fondatori
1925 - Fondatori
1925 - Fondatori
1955 Construita la 1960 Tecumseh Rd.E.
1956  Biserica aproape gata.
1958  - Altarul, atunci.
2008  ... si astazi.
2010  Astazi...

 

CATEDRALA SF. GHEORGHE SI ANDREI SAGUNA

                                   File de istorie

       Biserica este pentru romanii care traiesc departe de tara unul dintre locurile cele mai dragi. Este locul unde vin si se incarca cu bucurie, cu lumina, unde se intalnesc de sarbatori. Romanii emigranti au purtat cu ei traditia, credinta si identitatea romaneasca cu care s-au identificat chiar si peste ocean, unde s-au stabilit ca la casele din vatra satelor romanesti. Biserica a indeplinit dintotdeauna in viata emigrantilor romani un rol deosebit de complex. Ea a reprezentat si reprezinta si astazi nu numai centrul vietii religioase a comunitatii, dar si centrul vietii ei sociale. Cei dintai romani sositi in Canada au intemeiat parohii si au construit biserici.

        Parohia Ortodoxa Romana Sf. Mare Mucenic  Gheorghe din Windsor , Ontario, a luat nastere cu 101 ani in urma, prin construirea unui locas de cult pe strada” Pierre Av.” , in anul 1918. In acea perioada Biserica noastra era a doua Biserica  Ortodoxa in Windsor dupa cea ruseasca,”Sf. Ioan Evanghelistul”. Primele biserici romanesti din Canada erau constructii modeste, care reflectau conditia sociala atat a credinciosilor lor ca oameni simpli, dar plini de evlavie, cat si a preotilor, de regula proveniti din calugari bucovineni si ucraineni.  Aceste noi comunitati apartin primului val de emigranti romani in Canada, sositi in Lumea Noua inaintea Primului Razboi Mondial. Marea majoritate a acestora au emigrat din motive de ordin economic, principala lor ocupatie fiind agricultura. Au format comunitati relative omogene din punct de vedere etnic si social, construind scoli comunitare si biserici, fapt ce a contribuit la pastrarea constiintei apartenentei romanesti vreme de mai multe generatii. Primul preot paroh al Bisericii Sf. Gheorghe din acea perioada a fost parintele Ioan Oancea (1918-1921), iar primul presedinte al Consiliului parohial a fost  Anania L. Bolohan.
        In anul 1927 s-a construit casa parohiala alaturi de Biserica.  Intre anii 1921 si 1948 in parohia noastra au pastorit mai multi preoti cu scurte perioade de pastoratie , un numar de 18 preoti. In anul 1933 comunitatea romaneasca din Windsor a ales pe parintele Marin Postelnic ca preot paroh, in timpul caruia casa parohiala din strada “Pierre Av.” , a fost platita , anul 1942.
        In perioada interbelica a urmat un nou val de emigranti originari din Romania, sositi in Canada in majoritate pana in 1929, anul declansarii marii crize economice mondiale. Noii veniti au continuat sa lucreze preponderent in agricultura, dar au inceput sa se inregistreze si angajari in industrie si comert, in orasele mai mari precum Montreal, Toronto si Windsor.
        Primul Episcop Roman care viziteaza Parohia  a fost P.S. POLICARP MORUSCA ,in anul 1935. Din cauza numarului mare de emigranti romani veniti pe aceste meleaguri ,Biserica Sf. Gheorghe a devenit neincapatoare  si s-a pus problema cumpararii unui lot mult mai mare pentru construirea unei noi biserici.
        Cu sosirea noului preot Nestorian Cicala (1948- 1967), fondatorul de drept al prezentei Catedrale, parohia a cumparat 8  bucati de pamant pe strada Tecumseh, la intersectia strazilor Kildare cu Durham. In ianuarie 1955, vechea Biserica din strada “Pierre Av.” , a fost vanduta bisericii baptiste “Betheel German Baptist Church” si in ziua de 22 aprilie 1955 s-a pus piatra de temelie la constructia noii biserici, pentru ca in data de 28 august 1955 sa se oficieze prima Liturghie in noul Auditoriu al Bisericii, in zilele pastoriei Preasfintitului Episcop  TEOFIL  IONESCU, primul Episcop Ortodox Roman din emisfera vestica
       Tot odata cu zidirea noii Biserici  Sf. Gheorghe, in martie 1955 prin grija preotului paroh  si a credinciosilor s-a cumparat si casa din “1879 Durhan Place”, alaturi de Biserica noua, ca sa fie locuinta preotilor care vor urma.
        Incepand cu anul 1938 si pana in 1989, regimurile dictatoriale successive din Romania i-au determinat pe multi romani sa emigreze. Cei care au emigrat in Canada in aceasta perioada , au constituit un al treilea val , a carui motivatie principal era uneori si de ordin politic.
        In anul 1956 a fost infiintata Episcopia Ortodoxa Romana din emisfera vestica, pentru ca in anul 1963 Episcopia a aderat la Patriarhia Romana, cu titlul: “ Episcopia Ortodoxa Romana Misionara din America”.
        Ca recunoastere a muncii intense, a dedicatiei si devotamentului preotului paroh si a credinciosilor, Biserica a fost inaltata la rangul de catedrala in anul 1956 de catre P.S. TEOFIL IONESCU , Episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe din emisfera vestica. Un eveniment important pentru Catedrala noastra l-a avut hirotonirea Arhimandritului VICTORIN URSACHE, pe 7 august 1966 ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane Misionare in America si Canada.
         Dupa 1990, a urmat ultimul si  cel mai masiv val de emigratie, format in principal din reprezentanti ai populatiei active, preponderent tineri atrasi de oportunitatile economice, profesionale si sociale din Canada.
        Din anul 1967 au pastorit in Catedrala noastra alti patru  preoti care au dus mai departe flacara credintei in aceasta frumoasa comunitate crestina , slujind in ogorul Domnului cu iubire si credinta, amintim pe parintele Mircea Panciuk (1967- 1969), parintele Arhimandrit Paulin Popescu (1969-1982), parintele Simion Caplat ( 1982- 1987) si parintele Gheorghe Sandulescu (1988- 2018). Din ianuarie 2019 ca preot slujitor al Catedralei Sf. Gheorghe si Andrei Saguna este parintele Lucian Moldovan.
         Experienta canadiana inseamna un timp de acomodare cu lucrurile din aceasta tara. Multora le lipseste insa hrana spirituala . Le lipsesc locurile, oamenii si obiceiurile din tara, dar fiecare incearca aici departe de tara sa-si caute locul si identitatea de roman. Cei din prima generatie raman mereu cu acest gol in suflet. Copiii lor insa nu mai au nelinistea parintilor, nu mai traiesc intre doua lumi, aceea de acasa si aceasta de aici. Pentru ei , cealalta lume exista numai din povesti. Tresar numai la numele de Romania si roman, iar copiii lor se vor simti legati si mai putin de radacini. Examinand tabloul general al emigratiei romane in Canada, se observa ca, daca primul val cuprindea mai ales tarani transilvaneni, bucovinenei sau dobrogeni, celelalte valuri cuprind romani de pe tot cuprinsul tarii, cu deosebire din Vechiul Regat.
         Viata spirituala , conditia romaneasca si identitatea traditionala pe taram nord-american au scris istoria romanilor din diaspora, care devine o pilda de traire umana in dragostea de tara mostenita de la inaintasi.
 
Pr. Paroh
Lucian Moldovan