Botez

Botezul este Sfanta Taina prin care omul, prin intreita afundare in apa sfintita si prin rostirea de catre preot a cuvintelor; “Boteaza-se robul (roaba) lui Dumnezeu (numele) in numele Tatalui, amin si al Fiului, amin si al Sfantului Duh, amin”, dobandeste iertare de pacatul stramosesc, se naste din nou duhovniceste in Hristos si se face membru al Bisericii.

LUCRURILE NECESARE PENTRU OFICIEREA BOTEZULUI SUNT:

  • Certificatul de nastere al copilului – trebuie preluate date despre copil si trecute in Registrul parohial, precum si in Certificatul de Botez.
  • Lumanarea pentru Botez.
  • Vin rosu pentru Sfanta Impartasanie.
  • O sticluta cu ulei ( va fi folosit la ungerea dinainte de afundarea in cristelnita).
  • Un sapun si un prosop (pentru spalarea preotului pe maini inainte de afundare).
  • O panglica, cu care preotul va sterge pruncul in locurile in care a fost uns cu Sfantul si Marele Mir.
  • De dorit: nasii sa cunoasca Simbolul de Credinta (Crezul).

DESPRE NASII DE BOTEZ :

Nasii de botez – Pentru a boteza pe cineva nu este important sa fii casatorit. Nu pot fi nasi la Botez, crestinii de alta confesiune . Nasii sunt persoanele care fac marturisirea de credinta in locul si in numele celui ce se boteaza. La botez, nasul primeste individual in brate pruncul de parte barbateasca, iar nasa primeste in brate, tot individual, pruncul de parte femeiasca.

Datoria lor este sa creasca pruncul (finul) in spirit crestin.

Nasii devin parintii spirituali ai pruncului, nascandu-l pentru viata cea noua, in Hristos. Ei au aceleasi obligatii si raspunderi pentru viata spirituala a finului lor ca si parintii care l-au nascut.

CUM SE CUVINE SA SE ALEAGA NASII LA BOTEZ ?

Cel care doreste sa-si duca o viata curata, trebuie sa-si aleaga nasii dintre cei mai buni si mai evlaviosi crestini, indiferent de starea lor sociala. Daca din Sfanta Scriptura aflam ca “Mantuirea sta intru mult sfat”, sau ca “Cei lipsiti de povatuitori cad ca frunzele”, atunci putem intelege de ce este important ca nasii sa aiba experienta vie a relatiei cu Hristos. Numai din acesta relatie, nasii vor putea primi orice fel de intrebare din partea finilor spirituali, fara a fi derutati de dificultatea lor.

RUDENIA DINTRE FIN SI NAS

Potrivit canonului 53 al Sinodului VI Ecumenic, nasul se leaga cu finul si cu parintii lui “ printr-o rudenie spirituala, care este mai mare decat cea dupa trup”. Prin acest canon este interzisa casatoria intre nas si mama finului, si ca, in cazul cand s-ar incheia o asemenea casatorie, ea trebuie sa fie despartita, iar cei ce o incheiasera sa fie supusi epitimiilor pentru desfranati.

 

Servicii