Cununie

            Nunta (Cununia sau Casatoria) este Sfanta Taina prin care un barbat si o femeie, care s-au hotarat de bunavoie sa traiasca impreuna toata viata si declara aceasta in fata preotului, primesc de la Dumnezeu prin binecuvantarea Bisericii harul care sfinteste legatura dintre ei si le da puterea duhovniceasca de a intemeia o familie crestineasca.

          Cununia este prilej de bucurie. De aceea se savarseste in zilele de sarbatoare , dupa Sfanta Liturghie. Ea incepe cu logodna, o slujba scurta, premergatoare Cununiei, in care tinerii se fagaduiesc unul altuia in fata lui Dumnezeu.

          Partea cea mai insemnata in logodna este punerea inelelor de catre preot si schimbarea lor de catre nasi. Inelele sunt semnul iubirii si al credintei dintre soti pana la moarte. Nasii sunt martorii si chezasii celor, ce se logodesc si se cununa, iar mai departe sunt ca niste parinti, sfatuitori si invatatori ai finilor lor.

          Partea cea mai insemnata din randuiala Cununiei este punerea cununilor pe capetele mirilor, prin rostirea de trei ori a cuvintelor de rugaciune: “Cununa-se robul (roaba) lui Dumnezeu (numele) cu roaba (robul) lui Dumnezeu , in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh… Doamne Dumnezeul nostru cu marire si cu cinste incununeaza-i pe dansii”. Cununile inchipuiesc cinstea, podoaba si rasplata fecioriei mirilor, precum si puterea de a intemeia o noua familie.

           Inainte de cununie mirii se spovedesc si se impartasesc, pentru ca sa-si imbrace si sufletele in haine de sarbatoare, iar dupa cununie sunt datori sa se pazeasca in cinste si in curatire, in credinta si in dragoste, sa fie crestini buni si milostivi, sa creasca in harul si cunoasterea Domnului, impreuna cu copiii lor.

          De mai multe decenii, s-a incetatenit si la noi obiceiul ca unele familii sa organizeze “nunta de argint” la 25 de ani de casnicie, “nunta de aur” la 50 de ani de casnicie si “nunta de diamant” la 75 de ani de la casatorie.  Ele nu repeta Taina Sfintei Cununii, ele se prezinta sub forma unei slujbe de multumire adusa lui Dumnezeu.

Servicii