Sfestanie

                 Sfestania este denumirea  populara pentru Agheasma Mica sau Sfintirea cea mica a apei. Aceasta se savarseste de catre preot in Biserica sau la casele credinciosilor. Sfestania se face oricand este nevoie la cererea credinciosilor , mai putin in saptamana de dupa Paste sau de Craciun. Sfestania se savarseste in toate posturile de peste an , precum si in zilele de post de peste saptamana, miercurea si vinerea. Cine poate , este bine sa savarseasca sfestania in toate posturile, cine nu poate sa o faca cel putin in Postul Mare.

                  Slujba sfestaniei cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a tuturor camerelor, dupa caz, se adauga dezlegari de blesteme, de farmece, de juraminte, rugaciuni pentru impacare, pentu ajutor si pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc in casa.

                  Prin stropirea cu Agheasma, duhurile rele sunt gonite, se indeparteaza prezenta raului din casa, pe langa acestea , se iarta pacatele cele mici, gandurile rele, mintea se curata de lucrurile cele spurcate, bolile se izgonesc si se da sanatate sufletului si trupului. Prin sfestanie se binecuvinteaza casa cu har de la Dumnezeu, cu lumina divina. Casa nesfintita , ca si omul nebotezat, este vulnerabila lucrarii diavolului. Poate fi bantuita de duhuri rele si de rautatile oamenilor, de vrajitorii sau de blesteme. In casa sfintita si cei ce locuiesc in ea sunt binecuvantati si ocrotiti in fata tuturor relelor, daca ei insisi nu aduc raul in casa prin savarsirea lui.

                  Cine doreste a chema preotul pentru a savarsi sfestania in casa, trebuie sa stie cum sa se pregateasca pentru aceasta.

  • Mai intai, cei din casa trebuie sa  posteasca, sa se fereasca de cearta, dusmanii sau alte rele.
  • In al doilea rand , casa in care urmeaza a se face sfestanie trebuie sa fie curata. Este de neinchipuit ca preotul sa stropeasca cu apa sfintita o casa murdara sau neingrijita si asta pentru ca orice slujba de sfintire savarsita de preot este echivalenta cu aducerea harului lui Dumnezeu in casa.
  • Pe o masuta acoperita cu o fata de masa , se vor aseza un vas larg la gura cu apa curata, trei lumanari de ceara , un pomelnic cu cei vii din casa, o icoana (asezata pe masa orientata spre rasarit).
  • Preotul va sta in fata mesei, iar ceilalti vor sta in spatele lui, toti cu fata spre rasarit (ca la biserica)

Servicii