Spovedanie

          Pocainta ( Marturisirea sau Spovedania) este Sfanta Taina prin care crestinul primeste, in viata aceasta, iertarea pacatelor pe care le descopera, cu umilinta si cu parere de rau, inaintea lui Dumnezeu in fata unui preot-duhovnic.

          Pacatul intineaza sufletul. El face din haina alba a Sfantului Botez o zdreanta rupta si murdara. Dar nu numai atat, pacatul se aseaza pe suflet ca o piatra si acolo ne musca fara mila, ca un sarpe inveninat. Ai vrea sa-l uiti si nu poti, ai vrea sa stingi durerea lui si ea mai tare se aprinde.

CUM SA NE PREGATIM DE SPOVEDANIE ?

           Intai prin cercetarea cugetului, prin examenul constiintei noastre. Cercetezi pe rand, crestine: care este starea sufletului tau fata de Dumnezeu, fata de Mantuitorul Hristos ca Dumnezeu si om, fata de cele sapte Taine, fata de Sfanta Liturghie, fata de virtuti si fata de pacate, fata de oameni, fata de sfinti si fata de tine insuti.

         In ajutorul cercetarii constiintei ne vine citirea rugaciunilor randuite inainte de spovedanie, postul, impacarea si iertarea cu aproapele, care poate sa fie tata, mama, sotul, sotia, fratele, sora, copiii, vecinii si orice om cu care ne-am invrajbit prin vorbe sau fapte rele.

CUM SA NE SPOVEDIM PACATELE ?

           Randuiala spovedaniei, Sfintii Parinti si duhovnicii ne invata sa ne spovedim in fata duhovnicilor toate pacatele. Sa nu ascundem nimic, sa le spunem pe rand si pe numele lor. Daca sunt mai multe si pot fi uitate, este bine sa facem lista lor si asa sa le insiram, ca sa nu scapam nici un pacat nemarturisit. Spovedania se face cu inima infranta de smerenie si de cainta, cu hotararea nestramutata de indreptare si cu fagaduinta sfanta de a iubi mai mult pe Dumnezeu de a arata in viitor mai multa dragoste fata de oameni, de a fi mai tari in credinta, mai buni ca oameni si mai evlaviosi ca crestini.

          Sa nu spunem in scaunul de Spovedanie ca nu avem pacat. Sa ne aducem aminte de cuvintele Sf. Ioan Evanghelistul, care spune: “ Daca zicem ca pacat nu avem, ne amagim pe noi insine si adevarul nu este in noi.(I Ioan 1, 8-9).

CUM SA NE PURTAM  DUPA SFANTA SPOVEDANIE ?

              Intai sa ne implinim cu bucurie si fara intarziere canonul de pocainta, certarea parinteasca pe care ne-a dat-o duhovnicul pentru ispasirea pacatelor si indreptarea sufletului. Se mai cere de la cel ce s-a spovedit: fuga de pricinile pacatelor, paza poruncilor si peste tot sa arate roadele indreptarii. Mai trebuie sa stie crestinul ca e dator sa se spovedeasca asa dupa cum invata porunca a patra a Bisericii, de patru ori pe an, in posturi, sau cel putin odata, in postul Pastilor, iar daca este bolnav, cat mai des si cat mai grabnic, ca sa-si curate si sa-si innoiasca neincetat haina sufletului.

Servicii